Bemutatkozás

Üdvözöllek oldalamon, ahol a madár se jár!

A demokratikus erőknek, melyek rendszerkritikusok, ez a sorsuk, a teljes elutasítottság. Én mégis hiszek benne, hogy a jövő jobb lesz és a teljes hatalmi elit egyszer meg lesz buktatva.

A mai felállás a politikában:

„Az egyik feletek zsidóbb lesz a zsidónál,
Benősül dávidcsillag, „mert ott van a pénz”
A másik feletek szavazatért zsidózik
Hogy képviselő lehessen, „mert ott van a pénz”
/Bëlga/

Látogatottság

Káosz és anarchia

2014.05.30. 14:16 rockerkrisz

A kettőt a mai napig szeretik összemosni, főleg a médiában. De nem alaptalanul. Az emberi gonoszság sosem fogja megengedni, hogy egy ellenőrző hatalom nélkül, egymás mellett megférve tudjunk élni. Ha nincs, ami korlátozna, az állat sokakból könnyen elszabadulhat, mivel ha minden közös lenne, bárki, aki erőszakos, könnyen kisajátíthatna magának mindent. Lényegében maga a kommunizmus is az anarchizmus irányába haladt volna, de sosem valósultak meg ezek a gondolatok. Ezért is marad meg az anarchia örökké utópiának. Vagy mégsem?

Mi lenne, ha nem az egész világban valósulna meg, hanem csak kis közösségekben? Mondjuk, minden országban kikiáltanának egy kisebb várost vagy akár egy falvat, hogy mától hivatalosan anarchista lesz, és mindenki, aki jóakaratú, és hinne ebben odagyűlne. Persze a közösségnek is kellene valamilyen ellenőrző szervezet, akiket közvetlenül tudnának irányítani, mert az emberi gonoszság mindenütt jelen van. Talán még egy falunyi embert sem lehet itthon összehozni, akik valóban hisznek még az anarchizmusban?

Dániában egy hasonló elképzelés megvalósult. A "város" neve Christiania. Lényegében a 70-es években a hippik beköltöztek egy volt katonai laktanyába Koppenhágában. A mai napig a kormánnyal heves vitáik vannak. A hatóságok fő gondja a fűkereskedelem volt, mivel a hippi kultúrához hozzátartozott a marihuána. A keményebb drogokat mindig is tiltották. Az ott lakók különböző féleképpen próbálnak boldogulni. Vannak kovácsok, fafaragók, bicikliszerelők, pékek, galériák, boltok, bazárok, mozi, éttermek, kávézó, jazz és blues klubok. A terület lakóinak van saját színtársulatuk is. Az autókat betiltották, a lakosok többsége biciklin utazik. Saját rendfenntartó erejük van, akik ügyelnek a közbiztonságra. Az évek alatt rengeteg művész látogatta meg őket, szobrászok, építészek, festők. Egy német utazó csoport minden évben visszajár, és segít az épületek modernizálásában. Az egyik legnagyobb koppenhágai turistalátványosság, átlagosan évi félmillió látogatóval. 

christiana-600x380.jpg

17 komment

Címkék: anarchizmus christiania

A bejegyzés trackback címe:

https://balpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr606236267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2014.05.30. 17:32:28

A dzsipóknak lehetne ilyen államuk idehaza, hogy gyakorolhassák az eltérő kultúrát - a saját pénzükön.

alterina 2014.05.30. 18:42:26

Van igazság a cikkedbe, de azért ezek nem állják meg a helyüket:

"Az emberi gonoszság sosem fogja megengedni, hogy egy ellenőrző hatalom nélkül, egymás mellett megférve tudjunk élni."

Az emberi természet társadalmi termék, a Busmanok stb. is megéltek állam nélkül

"Ha nincs, ami korlátozna, az állat sokakból könnyen elszabadulhat,"

Szó sincs arról, h nem kellenek korlátok. Arról van szó, h azokat nem egy elidegenedett hierarchikus szervezet alkotja, hanem maguk az emberek.

" mivel ha minden közös lenne, bárki, aki erőszakos, könnyen kisajátíthatna magának mindent."

Ha az emberek forradalommal (mivel mással) áldozatok árán kivívnák a kapitalizmus eltörlését, majd rögtön megengednék valami nagypofájú egománnak, hogy újra kisajátítson mindent?

Bővebben:
www.facebook.com/anarchoinfo
thinkingandrioting.blogger.hu/2011/10/17/alapok

grani 2014.05.30. 19:29:13

Svájc az anarchista közösség próba közössége. Az anarchista társadalom a szabad és független emberek önkéntes közössége.
Mivel a világban szabad és független emberek a lakosság egy százalékát sem teszik ki, nem várható el, hogy bárhol hosszabb távon stabil közösséget alkossanak. Kivéve Svájc. NEm teljesen az, de legközelebb van hozzá.

rockerkrisz · http://rockerkrisz.hupont.hu/ 2014.05.30. 20:24:16

@alterina:
Busmanok úgymond megmaradtak abban az állapotban, ahová a kommunizmus vinni akarta a népet. Ebbe az ősközösségi formációba. Mondhatni, hogy anarchisták, mivel nem rendelkeznek hataloméhes vezetővel, pedig nem is ismerik ezt az eszmét, még is használják a gyakorlatban. Bizonyíték arra, hogy kisebb, összetartó közösségekben működőképes az eszme.

"Ha az emberek forradalommal (mivel mással) áldozatok árán kivívnák a kapitalizmus eltörlését, majd rögtön megengednék valami nagypofájú egománnak, hogy újra kisajátítson mindent?"

Előbb, utóbb mindig ez következik. A nép mindig "visszatapsolja az összes gyilkost". A történelem ismétli önmagát.

alterina 2014.05.31. 14:58:00

@rockerkrisz: A Bushmanok és más kisebb közösségek példája bizonyíték arra, hogy nem állja meg a helyét az emberi gonoszságra, lustaságra stb. alapozott gondolatmenet.

"A nép mindig "visszatapsolja az összes gyilkost".

Ezzel a "nép" gyűjtőszóval csak összezavarod az elemzést. Sem Oroszországban, sem Ukrajnában, sem Spanyolországban stb. (pl. 1919 Németo.) nem akart a kizsákmányoltak döntő többsége gyilkosok és elnyomók igája alatt élni. Ha csak az ellenforradalmárok által megírt forradalom-történeteket olvasod, persze, h magad is az leszel.
Te döntesz, kinek az oldalára akarsz állni, de ne fogd rá más emberek gonoszságára és hasonlókra.

rockerkrisz · http://rockerkrisz.hupont.hu/ 2014.05.31. 17:30:04

@alterina: Egyetértek, épp ez a baj, hogy viszont ez egyáltalán nem általános. Még a kisebb közösségek körében sem. Vannak kivételek de nem sok.

Most én a jelenlegi Magyarországra gondoltam. Egy felmérés szerint mi vagyunk az az ország, akik a legjobban sírják vissza a szocializmust, a lengyelek meg a legkevésbé. Az egyetemi fiatalság körében pedig egyre többen vannak, akik inkább diktatúrában élnének.

alterina 2014.05.31. 18:16:47

@rockerkrisz: Nem a diktatúra miatt van szoci-nosztalgia, hanem a relatív létbiztonság miatt. Ezt pedig a kapitalizmus nem, az anarchokommunizmus tudná nyújtani, lásd pl.:
thinkingandrioting.blogger.hu/2014/03/21/vita-egy-nemzeti-erzelmu-jobbossal

rockerkrisz · http://rockerkrisz.hupont.hu/ 2014.06.01. 12:14:10

@alterina: A diktatúra része volt a relatív létbiztonság. Rondán mondva fogd be a szádat és megkapod az alapvető szükségletedet. A Kádár-rendszer az akkori jelenért működött, nem a jövőért.

alterina 2014.06.01. 12:31:32

Ez igaz, de létbiztonság létezhet diktatúra nélkül is és a legtöbb ember igazából erre vágyik.

rockerkrisz · http://rockerkrisz.hupont.hu/ 2014.06.01. 13:17:20

@alterina: Persze hogy létezhetne, de vannak bizonyos érdekkörök, amik ezt nem engedik.

alterina 2014.06.01. 13:54:32

A "bizonyos érdekkörök" az a teljes uralkodó osztály. Az anarchizmus nem csak ábrándozásról szól, hanem az ellenük való osztályharcról is.

rockerkrisz · http://rockerkrisz.hupont.hu/ 2014.06.01. 13:56:40

@alterina: Persze, tudom. Végül is összelehet az egészet mosni, mert összetartanak.

alterina 2014.06.01. 14:06:13

Nem mindenben tartanak össze, sőt, versengenek, de ez közös és alapvető érdekük. :)

alterina 2014.06.01. 15:42:01

@rockerkrisz: :)

Szeretettel várunk az anarcho oldalakon! :)

2014.06.08. 20:37:04

@rockerkrisz: @alterina:

Látom, örültök egymásnak. :D

A busmanoknál is van irányító, vezér, törzsfönök és van egy sajátos hierarchia. Mint ahogy az indiánoknál is megvoltak mindezek. Ezek a népek véletlenül sem anarchisták, csak romantikus belevetítése egy működésképtelen eszmének.

A spanyolországi példa emlegetése gyomorforgató a részetekről, de hát az anarcho-kommunizmus sajátja a történelemhamisítás. A kataláni anarchisták ateisták voltak; papokat és apácákat mészároltak le, templomokat gyújtottak fel. Franco kevés jótéteményének egyike, hogy lemészárolta ezeket a patkányokat, igaz, arra már nem maradt elég intelligenciája, hogy egy teljes kórházi személyzetet lemészárló falangistáktól ugyancsak megszabadítsa a spanyol társadalmat.

"az anarchokommunizmus tudná nyújtani..."

EZ VOLT A REKLÁM HELYE!

Csak az anarcho-kommunizmus! Más nem öli meg a korpát (a tőkéseket), csak az anarcho-kommunizmus!

Reklámozzátok magatokat, mint a pártok, a szekták, a terméket előállító és szolgáltatásokat nyújtó cégek, és a különféle ideológiai mozgalmak. Sokat elárul ez is. Csak épp azt nem veszítek észre, hogy eladni magatokat nem vagytok képesek... a rendszerváltás után majdnem 2 évtizede... Meggyőzési képesség nulla.
süti beállítások módosítása