Bemutatkozás

Üdvözöllek oldalamon, ahol a madár se jár!

A demokratikus erőknek, melyek rendszerkritikusok, ez a sorsuk, a teljes elutasítottság. Én mégis hiszek benne, hogy a jövő jobb lesz és a teljes hatalmi elit egyszer meg lesz buktatva.

A mai felállás a politikában:

„Az egyik feletek zsidóbb lesz a zsidónál,
Benősül dávidcsillag, „mert ott van a pénz”
A másik feletek szavazatért zsidózik
Hogy képviselő lehessen, „mert ott van a pénz”
/Bëlga/

Látogatottság

Miért érdemes a vesztesre is szavaznom?

2014.04.05. 10:32 rockerkrisz

Egy jó kis összefoglaló arról, hogy miért érdemes listát állító pártokra szavazni, még ha nem is nyernek:

Miért szavazzak a vesztes párt listájára?

Az országgyűlési választásokon 2 szavazatod van: egy listás és egy egyéni jelöltre leadható szavazat. Ha a számodra szimpatikus párt vesztésre áll, de várhatóan bekerül a Parlamentbe (ehhez 5%-ot, vagy pártszövetségek esetében 10%-ot kell elérnie), akkor egyszerűen a rá leadott listás szavazattal tudod javítani az esélyeit ellenzéki erőként.

Töredékszavazatok, avagy miért szavazzak a vesztes egyéni jelöltekre?

Még ha a választókerületedben vesztésre áll is a Neked tetsző egyéni jelölt, akkor is érdemes lehet rá szavaznod. Ez azért van, mert az országos listát állító pártok színeiben induló vesztes egyéni jelöltekre leadott összes szavazatot „megörökli” a pártlistájuk. A pártok által így elnyert szavazatokat töredékszavazatoknak hívjuk. Ha tehát a kedvenc jelölted várhatóan bebukja a választókerületed, de olyan párt színeiben indul, amelyik országos listát állított és van esélye bejutni a Parlamentbe, akkor a várhatóan vesztes egyéni jelöltre is érdemes szavaznod. Ezzel ugyanis szintén a Neked tetsző pártalakulat ellenzéki erejét erősíted. (Ez persze független jelöltek esetén nem működik, hiszen őket nem párt indítja. Ők senkire nem tudják „ráhagyni” szavazataikat, ezért a rájuk leadott szavazatok végleg elvesznek, ha választókerületükben vesztenek.)

 

Forrás: TASZ

Szólj hozzá!

Címkék: választás 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://balpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr795944939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása